Saturday 4 May 2013

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak



Bahan2

1 ekor ikan patin ~ potong & bersihkan
1 sudu besar asam jawa
20 ~ 30 biji cili padi (bergantung kepedasan yg anda mahu)
1 buku kunyit hidup (lebih kurang 2 inci)
3 sudu besar penuh tempoyak
1 helai daun kunyit atau daun kesum (mana2 pun boleh)
1 kuntum bunga kantan..
air secukupnya
garam secukupnya


Cara menyediakan

1) Ikan patin dibersihkan & digaul dengan sesudu besar asam jawa yang diramas bersama sedikit air. Biarkan seketika sebelum dibilas bersih.
2) Tumbuk cili padi, kunyit hidup hingga lumat.. masukkan tempoyak dan tumbuk & adun rata.
3) Masukkan bahan tumbuk dalam periuk dan bancuh dengan air. Masukkan air secukupnya.
4) Jerang di atas api lalu dimasukkan daun kunyit atau kesum dan bunga kantan serta garam secukupnya.
5) Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak & secukup rasa. Kepekatan kuah ikut selera masing2 ye. 

Ini yang dimasak dah lama dulu... versi yg agak pekat.. kat atas tu versi agak cair.. ikut selera masing2lah ye..

No comments:

Post a Comment